filter koffie

Een koffiemachine kopen? Zo kies jij een machine die bij je past

Het zetten van koffie is tegenwoordig een hele beleving. Het is niet meer zoals vroeger waar je gewoon een pot zet. Er zijn ontzettend veel soorten machines verkrijgbaar met veel verschillende opties en mogelijkheden. Maar waar moet je nou op letten als je een nieuwe koffiemachine gaat kopen? En hoe kies je de juiste machine die bij je past? Je leest het in deze blog!

Hoe kies ik een koffiemachine?

Welke koffiemachine de juiste is verschilt per persoon. Je kunt het beste alle eisen voor jezelf op een rijtje zetten. Beginnende bij wat voor een soort koffie drinker ben jij? Drink je slechts een enkel kopje normale koffie? Houd je van diverse soorten koffie? Of zet je eerder een pot voor een gezelschap? Dan is het handig om te weten welke soorten koffiemachines er zijn en in welke situatie dit de beste keuze zou zijn. Daarnaast moet je bij jezelf nagaan of je ook eens andere soorten koffie wilt zetten. En heb je een melkopschuimer nodig voor bijvoorbeeld latte macchiato of cappuccino?

Welke machines zijn er?

Espressomachine

Een espressomachine is voor de echte koffieliefhebber. Er bestaan twee soorten espressomachines, namelijk de pistonmachine en de volautomaten. Een pistonmachine kom je vaak tegen in de horeca en is een machine waarbij de bonen los gemalen worden. Hierdoor heb je veel controle over hoe jouw koffie smaakt. Bij de volautomaat espressomachine heb je eigenlijk het zelfde idee. Dit worden in de volksmond vaak bonenmachines genoemd. Het verschil is dat deze machines de bonen vermalen in de machine zelf met behulp van een maalmechanisme en zetgroep. Je kunt op deze type machines ook instellingen regelen zoals de maalgraad van de bonen, de watertemperatuur en vaak zit er een melkopschuimer bij om espresso of latte macchiato te maken. Je hebt hierdoor veel verschillende mogelijkheden in de soorten koffie die je maakt. Daarnaast kun je gemakkelijk een keer wisselen voor een ander soort koffieboon.

Er zijn veel verschillende espressomachines verkrijgbaar. Kijk hier ook goed naar bijvoorbeeld de grootte van het waterreservoir en het bonen reservoir. Drink je veel koffie dan zou een groter reservoir handig kunnen zijn. Deze machines zijn ook verkrijgbaar in varianten met of zonder melkopschuimer. Een melkopschuimer kun je voor af en toe gebruik namelijk ook los aan schaffen. Dit scheelt weer veel in het onderhoud wanneer je deze niet vaak gebruikt. Een ingebouwd melksysteem vergt meer onderhoud maar is wel ideaal als je er regelmatig gebruik van maakt.

Filter koffiezetapparaat

Vroeger was het een standaard ding in elke keuken. Het bekende filter koffiezetapparaat. De geur van de pot koffie die staat te pruttelen is dan ook een bekende en huiselijke geur voor veel mensen. Deze machines zijn tegenwoordig nog steeds ontzettend populair. Je koopt een pak voorgemalen koffie, doet een paar scheppen koffie in de filter en laat vervolgens het water erdoorheen lopen. Je zet zo binnen no time gemakkelijk een hele kan met koffie. Ideaal dus als je meerdere kopjes koffie in één keer wilt zetten. Het apparaat heeft meestal een warmhoudplaat in de machine waardoor je de koffie lang warm houdt. Daarnaast is de machine ontzettend gemakkelijk in onderhoud.

Koffiepad machines en Nespresso koffiecupjes machines

De capsulemachines en padmachines zijn inmiddels niet meer weg te denken.
Veel mensen hebben dan ook wel eens een koffiepad machine of koffiecupjes machine gehad. Ze zijn ideaal voor het zetten van een snel en enkel kopje koffie. Bij beide machine is de koffie vacuüm verpakt in een cupje of in een pad. De koffiepads zijn over het algemeen goedkoper maar daardoor ook gemaakt van een standaard koffiesoort. Je hebt een minder uitgesproken smaak en minder keuze dan bij koffiecups. De koffiecups zijn inmiddels in vele soorten en smaken verkrijgbaar. Je kunt hierdoor gemakkelijk afwisselen als je eens zin hebt in een ander soort koffie.

Goed onderhoud van de machine bepaald mede de kwaliteit van jouw koffie

Een koffiemachine kopen is stap één, maar deze goed onderhouden is ook zeer belangrijk. Als je een koffiemachine niet goed onderhoud dan zal de kwaliteit van jouw kop koffie snel achteruitgaan. Dit is bij elk type koffiemachine zo, dus niet alleen bij de duurdere varianten.

Enkele problemen die kunnen ontstaan door het niet goed onderhouden van jouw koffiemachine:

  1. De koffie heeft een rare en/of bittere smaak
  2. De crema laag ontbreekt of slaat dood
  3. De koffie is lauw of koud wanneer deze net gezet is
  4. Het kopje is niet volledig gevuld met koffie
  5. Er zitten kalkschilfers in de koffie

De meeste machines geven tegenwoordig aan wanneer ze aan onderhoud toe zijn. Meestal gebeurd dit maandelijks of om de 200 kopjes koffie die gezet zijn. Het is dan belangrijk om de koffiemachine te ontkalken met speciale ontkalkingstabletten voor koffiemachines, te reinigen met reinigingstabletten voor koffiemachines en het schoonmaken van alle losse onderdelen van de machine. Denk hierbij aan de lekbak, koffieresidubak of koffiecupjes opvangbak, roosters en eventueel de zetgroep.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.