kopje koffie

Wat zijn de voordelen van cafeïnevrije koffie?

Voor veel mensen start de dag met een kop koffie of genieten ze gedurende de dag graag van één of meerdere kopjes koffie. Naast de heerlijke geur en smaak van koffie speelt de cafeïne natuurlijk ook een grote rol. Cafeïne geeft een gevoel van meer energie en concentratie. Niet zo gek dus dat velen opstaan met koffie! Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor cafeïne of drinken gewoon graag liever cafeïnevrije koffie of Decafé. Maar, wat zijn nou eigenlijk de voordelen van cafeïne vrije koffie?

 

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stofje dat van nature in verschillende soorten planten voor komt. Voor de plant zelf is nooit helemaal duidelijk vastgesteld waarom deze cafeïne aanmaakt. Het zit namelijk in alle delen van de plant. Van de bladeren en bloemen tot aan de koffiebonen. Men vermoed dat de cafeïne een natuurlijke bescherming van de plant tegen het aanvreten van insecten is.

Voor mensen is cafeïne een verslavende stof en veel mensen kunnen inmiddels niet meer zonder. Je voelt je door de cafeïne opgewekter en energieker.

“Wist je dat: Cafeïne naast in koffiebonen, ook in onder andere thee en cacao zit? “

 

Wat doet cafeïne met het lichaam?

Cafeïne komt snel in je bloed terecht, waardoor het snel werkt en je tot wel 2,5 uur na je kop koffie de effecten ervan merkt. Er wordt vaak beweerd dat cafeïne vocht afdrijvend werkt. Dat is een fabeltje! Cafeïne stimuleert de nieren, waardoor het vocht sneller door je lichaam verwerkt wordt en je het dus sneller weer uit plast. Hierdoor lijkt het alsof het vocht afdrijvend werkt, maar in werkelijkheid verliest het lichaam niet meer vocht; het wordt alleen sneller verwerkt.

Daarnaast heeft cafeïne invloed op de concentratie en prestatie. Het gevoel van vermoeidheid wordt vaak vervangen door meer energie.

Ben je zwanger? Dan wordt het afgeraden om koffie met cafeïne te drinken. Cafeïne kan namelijk de groei van de baby beïnvloeden en de kans op een miskraam verhogen. Daarom is voor zwangere vrouwen cafeïnevrije koffie een uitkomst als je van de smaak van koffie houdt.

 

Te veel cafeïne drinken is niet goed voor je

Eén a twee kopjes koffie drinken op een dag is niet per se slecht. Waarschijnlijk merk je hier geen nadelige effecten van. Maar voor de echte koffieliefhebber die veel koffie drinkt kan de cafeïne veel effect hebben op je lijf. Denk hierbij aan:

 • Moeite met in slaap komen
 • Hartkloppingen
 • Hogere bloeddruk
 • Duizeligheid
 • Angstgevoel
 • Rusteloosheid
 • Prikkelbaar

Waar de grens van te veel cafeïne ligt verschilt sterk per persoon. De ene persoon is gevoeliger voor cafeïne dan de ander. Cafeïne is een verslavende stof. Veel mensen vinden het lastig om te stoppen met het drinken van cafeïne houdende dranken. Dit heeft waarschijnlijk veel te maken met het feit dat je last kan krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met koffie drinken. Vaak gaan deze verschijnselen gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen. Bij de meeste mensen zijn deze verschijnselen na een week al weer over.

 

Waarom is cafeïnevrije koffie beter?

Ben je echt gek op de smaak van koffie maar wil je minderen met cafeïne? Kun jij niet goed tegen veel cafeïne of mag je wegens andere redenen weinig cafeïne? Dan is cafeïnevrije koffie een uitkomst. Helaas moeten we je wel uit de droom helpen: koffie zonder cafeïne bestaat helaas niet. Cafeïne vrije koffie bevat namelijk nog steeds cafeïne, maar 94-98% minder dan normale koffie. Er blijft dus altijd een klein deel cafeïne achter. In een normale kop koffie zit gemiddeld 85mg cafeïne per kopje. In Decafé koffie zit rond de 4mg cafeïne per kopje koffie.

Maar wat zijn nou precies de voordelen van zo een cafeïnevrije kop koffie?

 1. Cafeïnevrije koffie bevat antioxidanten. Deze hebben een beschermend effect op uw lijf.
 2. Minder last van hoofdpijn
 3. Minder rusteloosheid
 4. Minder slaapproblemen.
 5. Verlaagd de kans op hart en vaat ziekten en beroertes.
 6. Cafeïnevrije koffie is beter voor de maag. Cafeïne maakt je maag namelijk zuurder. Drink jij veel koffie en heb je last van maagzuur? Dan is de kans groot dat de cafeïne de boosdoener is. Cafeïnevrije koffie is een stuk minder zuur dan normale koffie. En verminderd dus ook die verzuring in uw maag ten opzichte van normale koffie.

Vroeger was het zo dat decafé koffie altijd van de goedkope bonen gemaakt werd, waardoor er dus een smaakverschil was. Omdat cafeïnevrije koffie steeds populairder wordt is dit tegenwoordig niet meer het geval. Cafeïnevrije koffie is tegenwoordig van goede kwaliteit, zeker bij de duurdere merken. Je zult dus weinig smaakverschil merken tussen normale koffie en decafé. Laat je daarom eens verrassen door de smaak van cafeïne vrije koffie!

Daarnaast behoud cafeïnevrije koffie ook de lekkere geur van de koffie, die grotendeels ook de beleving van uw kopje koffie bepaald. Zo kun je dankzij de decafé dus toch blijven genieten van een lekker bakkie koffie.

Tip: Wil je minder cafeïne drinken maar lukt het niet? Probeer dan eens om alleen ’s ochtends één of twee kopjes te drinken met cafeïne, en schakel daarna over op cafeïnevrije koffie. Zo kan jouw lichaam geleidelijk wennen aan minder cafeïne.

 

Wat is de lekkerste cafeïnevrije koffie?

Dat is natuurlijk een vraag die lastig te beantwoorden is! Smaak is namelijk persoonlijk. Wel is het bekend dat het beter is om cafeïnevrije koffie van de grotere en duurdere merken te kopen. Zoals eerder in dit artikel al genoemd maken veel merken, met name de goedkopere en huismerken, hun cafeïnevrije koffie van de goedkoopste koffiebonen. Wat resulteert in een mindere kwaliteit cafeïnevrije kop koffie. Maar omdat decafé koffie steeds populairder wordt, zijn zeker grotere merken hier op gaan inspelen. Veel mensen vinden daarom de cafeïnevrije koffie van duurdere en grotere merken van hogere kwaliteit omdat hier betere koffiebonen voor gebruikt worden. Er zijn al een hoop tests uitgevoerd om op zoek te gaan naar de beste cafeïne vrije koffie. Wil je het graag zelf testen? Hieronder hebben we een paar opties verzameld die zeker de moeite waard zijn:

 • CoffeeXperts cafeïnevrije colombia biologisch
 • Illy cafeïnevrije koffiebonen
 • Lavazza koffiebonen decafeïne
 • Mocca d’or decafeo
 • Gran Maestro italiano decaffeinato
 • Douwe Egberts decafé koffiebonen
 • Peru Swiss Water Decaf

Hoe lekker de koffie smaakt is ook afhankelijk van je koffiemachine. Een koffiemachine die goed wordt onderhouden zet betere koffie. Koffie kan namelijk bitter gaan smaken door slecht onderhoud aan de machine. Je machine onderhouden kan gemakkelijk met reinigingstabletten en ontkalkingstabletten.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.