koffiedrab bewaren

Tijd om je koffiemachine te reinigen? Bewaar de koffie drab!

Dat kopje koffie in de ochtend of in de koffiepauze op werk is toch wel één van de meest geliefde dingen van de dag. Koffie is dan ook een van de meest gedronken dranken ter wereld. Maar na het zetten van koffie blijft er ook altijd koffie drab over, zowel in filtermachines als bonenmachines en volautomaten. Tijdens het reinigen van de machine wordt deze koffie drab meestal weggegooid, maar het blijkt juist voor veel dingen erg nuttig te zijn! Waar je koffie drab, ook wel koffiedroes of koffiedik, voor kunt gebruiken? Wij zetten het voor je op een rij.

Koffiedik als voeding voor mijn planten

Koffiedik in de tuin gebruiken? Het klinkt misschien raar maar het is wel degelijk heel bruikbaar! Koffie drab is namelijk een natuurlijke mest voor je tuin. Je mengt een volle filter koffie met potgrond en gebruikt deze vervolgens in je tuin. De koffie drab bevat onder andere fosfor, stikstof en kalium. Hierdoor wordt de grond licht zuur en dit is goed nieuws voor planten die hier van houden. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, rozen, magnolia, rododendron en hortensia’s. Maar ook in de moestuin kan dit veel goeds doen. Zo zijn tomaten, wortelen en pompoenen er dol op zolang je het met mate doet. Krijgen je planten teveel bladeren en minder vruchten of oogt de plant slap? Dan heb je teveel koffie drab gebruikt en is de grond te zuur geworden.

Wist je dat: Slakken, mieren en katten geen fan zijn van koffie drab?

Naast dat koffiedik ideaal is als natuurlijke manier van bemesten. Werkt het ook goed tegen slakken en mieren. Zij houden namelijk niet van de cafeïne die in de drab zit en blijven daardoor op een afstand! Daarnaast houden katten ook niet van koffie drab. Het blijft aan hun poten plakken en aangezien ze de smaak niet lekker vinden, is het schoonmaken achteraf geen leuk klusje. Ze zijn dus sneller geneigd om uit jouw tuin weg te blijven!

Ook voor kamerplanten is koffie drab ook te gebruiken. Alleen raden wij dan aan om deze eerst te composteren. Pure koffie drab doet het vaak niet goed bij kamerplanten. De plant gaat dan teveel vocht vast houden waardoor de drab kan gaan schimmelen of de plant kan last krijgen van wortelrot.

Koffiedrab in huis gebruiken

Koffiedik is niet alleen goed om in de tuin of in je planten te gebruiken. Maar ook ideaal voor verschillende dingen in huis. Wij sommen ze voor je op:

 • Gootsteen ontstoppen
  Soms een beetje koffiedrab door de gootsteen spoelen helpt gedeeltelijk om verstoppingen te voorkomen. Doe dit echter niet te vaak want dit is slecht voor het riool.
 • Scrub voor aangebrande pannen
  Dankzij de grove korrel van overgebleven koffiedrab, werkt het ook ideaal als een scrub! Heb jij aangebrande pannen? Doop een sponsje in de koffiedrab en schrob de pan in no-time schoon!
 • Geuren verjagen
  Dankzij de sterke geur van koffie is koffiedrab ook ideaal om een vieze geur te verjagen! Heb jij schimmelkaas of een halve ui of iets anders met een sterke geur in de koelkast liggen? Zet er dan een schaaltje koffiedrab bij. Deze maskeert de geur van de kaas en ui.

 

Wist u dat: koffieprut ook een verzorgende werking heeft?

Koffiedrab voor je lichaam en beauty gebruiken

Koffiedrab gebruiken voor je huid, haar of handen? Je zou het haast niet verwachten maar ook daar wordt koffiedik veel voor gebruikt!

 • Koffiedik verwijdert dode huidcellen
  Koffiedik is ideaal om een scrub voor je huid van te maken! Je neemt een potje, vult dit voor een kwart met suiker en een kwart met koffiedik. Vervolgens ga je olie toevoegen en roeren. Net zo lang tot het een smeerbaar mengsel is en je scrub is klaar! Zorg er voor dat je je huid goed afspoelt na het scrubben!
 • Koffiedik voor je haar.
  Je kunt het koffiedik ook toevoegen aan je shampoo. De koffiedik zorgt er namelijk voor dat de doorbloeding in je hoofdhuid verbeterd en stimuleert haargroei. Gebruik dit wel alleen op donker haar. Je haar kan hierdoor dieper worden van kleur.
 • Koffiedik om je handen te wassen
  Heb jij een geur van bijvoorbeeld knoflook of prei aan je handen? Was je handen dan met koffiedik. Dit trekt de geur grotendeels uit je handen waardoor je handen niet meer zo vies ruiken. Spoel je handen erna nog even goed na met normale zeep en klaar is kees!

Ga je aan de slag met het reinigen of ontkalken van je koffiemachine? Gooi dan dus zeker de koffie drab niet weg!

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.