Uitgelicht: aeropress koffie

Uitgelicht: AeroPress koffie

De hype op koffie is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het aantal koffietenten in Nederland is flink gegroeid en het aanbod in verschillende koffies groeit hard mee. Zelfs filterkoffie is on his way back! Ook AeroPress koffie is bezig met een opmars. Aero wat? AeroPress koffie! Wat het precies is en hoe jij de beste AeroPress koffie zet? Je leest het in deze blog!

Wat is AeroPress koffie?

Met een AeroPress machine kun je heel gemakkelijk koffie zetten. Het is een soort cafetière van plastic en wordt ook wel een French Press genoemd. Het apparaatje bestaat uit een cilinder met aan de ene kant een filterhouder voor een papieren filter en aan de andere kant een gat voor de zuiger. Met deze zuiger druk je het water door de koffie en de filter heen. Zo zet (lees: druk) je gemakkelijk en snel een kopje koffie! Ben je toe aan wat anders? Je bepaalt zelf hoe sterk je de koffie wilt hebben door de hoeveelheid koffie die je toevoegt en hoelang je de koffie laat trekken. Je kunt vervolgens ook altijd aan de slag gaan met je melk en opschuimer.

Het kleine apparaatje is gemakkelijk onderweg mee te nemen voor bijvoorbeeld vakanties, maar ook thuis is het eenvoudig in gebruik. Het is gemakkelijk schoon te houden en neemt weinig plek in beslag. Je kunt het namelijk gemakkelijk opbergen omdat het erg compact is.

Tip voor de duurzaamheidsliefhebbers onder ons: voor veel AeroPress is nu ook een herbruikbare metalen filter verkrijgbaar. Hierdoor wordt het nog eenvoudiger om koffie te zetten én is het een stuk duurzamer dan papieren filters!

Welke koffie moet er in een AeroPress?

Voor AeroPress wordt meestal een lichter gebrande koffieboon gebruikt. De boon moet ook heel fijn gemalen worden. Denk aan de structuur van zandkorrels, maar dan iets grover. Als de koffiebonen te grof gemalen worden dan krijg je de koffie niet door de filter geperst. Loopt de koffie echter te snel door de filter heen, dan trekt de smaak niet goed in en is de koffie te fijn gemalen. De juiste maling is daarom key! Je kunt ook andere koffiebonen gebruiken, houd er dan rekening mee dat de maling en verhouding tijdens het zetten van de koffie kan verschillen.

Wist u dat: Het lekkerdere koffie oplevert als u de koffie vers maalt? De koffiearoma vervliegt namelijk heel snel. Daarom wordt met de AeroPress geadviseerd om zelf koffiebonen te malen, en geen kant en klare gemalen koffie te kopen.

Maar hoeveel koffie moet je in een AeroPress gebruiken?
Meestal wordt er per 200ml water ca 12 gram koffie gebruikt. Je kunt hier zelf mee variëren. Hoe meer koffie je toevoegt hoe sterker en bitterder de koffie wordt. Probeer dus altijd met kleine hoeveelheden te variëren. Zodat de smaak niet direct te overheersend wordt.

Tip: Probeer ook eens koffie te zetten met gefilterd water of bronwater. Dit geeft vaak een betere smaak.

Hoe gebruik je een AeroPress?

Er zijn verschillende manieren om een AeroPress te gebruiken. De meeste mensen gebruiken echter de traditionele manier. We leggen je graag uit hoe dit gaat:

 • Pak een AeroPress filter en maak dezeEen aeropress gebruiken nat met warm water. Plaats deze vervolgens in de AeroPress.
 • Maal de koffie zoals gewenst. Houd rekening met een fijne maalgraad omdat je anders de koffie niet door de AeroPress gedrukt krijgt. Hoe meer gram koffie je gebruikt, hoe sterker de koffie wordt.
 • Leg de gemalen koffie in de filter. Schenk vervolgens water dat net van de kook af is (ca 85 graden) over de filter. Zorg dat alle koffie vochtig is. Gebruik hiervoor ongeveer 200ml water.
 • Roer dit mengsel even goed door en plaats dan de zuiger op de AeroPress. Deze zuiger zorgt voor een vacuüm ruimte waardoor de koffie niet door de filter gaat lopen, maar de tijd krijgt om in te trekken.
 • Na circa 1,5 minuut verwijder je de zuiger en roer je de koffie
  een keer goed door. Plaats vervolgens de zuiger terug en druk
  de zuiger door de buis. Hierdoor wordt de koffie door de filter
  gedrukt. Doe dit langzaam.Gemiddeld moet dit proces 20 a 30 seconden in beslag nemen.
  Loopt de koffie te snel door de filter dan is de koffie te fijn gemalen.

Tip: Druk het laatste beetje koffie nooit helemaal door. Zo voorkom je een bittere smaak aan je koffie.

Hoe onderhoud je een AeroPress?

Een AeroPress onderhouden is erg gemakkelijk. Na elk gebruik verwijder je de filter en het koffiedik en spoel je de AeroPress gemakkelijk af onder de kraan. Zorg ervoor dat je eens in de zoveel tijd de AeroPress grondig schoonmaakt met een mild afwasmiddel en laat de onderdelen een tijdje weken in een bak warm water met afwasmiddel.

Heeft jouw AeroPress vuile koffievlekken? Dan kun je het ook schoonmaken in een azijn bad. Vul een kom, waar alle onderdelen inpassen, met warm water en een flinke scheut azijn. Laat de AeroPress minimaal 20 minuten weken maar nog beter is om het overnacht te laten weken om het beste resultaat te bereiken. Zorg ervoor dat je de AeroPress hierna grondig afspoelt zodat er geen azijnsmaak in de koffie terecht komt.

Maak je bij de AeroPress gebruik van een metalen filter? Dan is het belangrijk om deze ook regelmatig grondig schoon te maken. Je kunt hierbij gebruik maken van bijvoorbeeld een tandenborstel. Hiermee kun je goed alle gaatjes in het filter schoon poetsen.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.