Help! mijn koffiemachine lekt water

Help! Mijn koffiemachine lekt water!

We kennen het allemaal wel, dat eerste kopje koffie ’s ochtends na het opstaan. Heerlijk! Maar wat nu als je bij de koffiemachine komt en er ligt ineens een plasje water onder? Dit is natuurlijk erg vervelend en wil je zo snel mogelijk verholpen hebben. Wanneer er water lekt uit de koffiemachine, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken én wat je hieraan kunt doen!

Waarom lekt mijn koffiemachine water?

Er zijn verschillende redenen waarom een koffiemachine water lekt. Een aantal daarvan zijn gemakkelijk zelf op te lossen en te voorkomen!

 • Je hebt het waterreservoir niet goed teruggeplaatst
  Ligt er een heldere plas water onder de koffiemachine? Vaak wordt dit probleem veroorzaakt doordat het waterreservoir niet goed is terug geplaatst in de machine. De bak sluit dan niet helemaal aan op de machine, waardoor het water uit het reservoir kan lekken of tijdens het oppompen van het water gaan lekken. Zorg ervoor dat je het waterreservoir even goed uitspoelt en de aansluiting op de machine droog maakt. Plaats het water reservoir vervolgens opnieuw in de machine. Vaak is het probleem dan al opgelost!Lost dit het probleem niet op? Dan kan het ook zijn dat er ergens een breuk in de machine of de leiding zit. In dat geval moet je de machine ter reparatie aanbieden bij een erkend reparateur.
 • De lekbak van je koffiemachine lekt
  Ligt er bruinachtig water onder de machine? Dan is de kans groot dat dit uit de lekbak komt. Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn in dit geval. De lekbak bevat het afvalwater na het zetten van de koffie of het spoelen van de machine. Als deze te vol zit dan stroomt deze over en komt dit onder de koffiemachine op het aanrecht terecht. Zorg dus altijd dat je tijdig de lekbak leegt.Zit de lekbak niet te vol? Controleer dan of de koffiemachine wel recht staat. Staat de koffiemachine scheef dan kan de lekbak overstromen aan één kant omdat de koffiemachine helt.Zorg er altijd voor dat je de lekbak geregeld reinigt en goed schoonmaakt. Daarnaast is het belangrijk om ook de zetgroep, mits de machine deze heeft, goed schoon te houden. Als deze verstopt raakt kunnen er ook onderdelen gaan lekken.Lost dit alles het probleem niet op? Laat de machine dan door een professional nakijken.
 • Er lekt water vanuit de koffietuit
  Lekt er tijdens het zetten van koffie water uit de koffietuit? Dan is de kans groot dat de koffietuit niet juist terug geplaatst is. Heeft jouw koffiemachine een uitneembare tuit? Haal deze dan van de machine af en plaats deze na schoonmaken terug en druk deze goed aan.Is het probleem nog steeds niet verholpen of heeft jouw koffiemachine geen uitneembare tuit? Dan is het probleem vaak groter en moet er door een monteur naar gekeken worden.
 • Lekkende afdichtringen of ventielen door uitdroging
  In de koffiemachine zitten op diverse plekken ventielen en/of afdichtringen. Dit zijn meestal rubbertjes die ervoor zorgen dat het geheel goed sluit. Door slecht onderhoud van deze rubbertjes kunnen deze uiteindelijk uitdrogen en scheuren. Voor sommige machines is het noodzakelijk om bepaalde ringetjes regelmatig in te vetten. Of dit voor jouw machine nodig is lees je terug in de handleiding van de koffiemachine.
 • Lekkende afdichtringen door kalkaanslag
  Deze rubbertjes van afdichtringen kunnen ook gaan lekken doordat kalkaanslag zich ophoopt in de machine. Hierdoor raakt de verbinding verstoort en kan er water langs de rubbertjes gaan lekken, of zelfs helemaal niet meer door de koffiemachine stromen. De rubbertjes zijn dan dus niet meer waterdicht.Je raad het al! De enige oplossing om dit te voorkomen is door je machine regelmatig te ontkalken! De meeste machines geven tegenwoordig zelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Je gebruikt hiervoor speciale ontkalkingstabletten.

Wist u dat: kalkaanslag en koffievet één van de grootste veroorzakers zijn van problemen met uw koffiemachine?

Ontkalken en reinigen om lekkages en andere problemen te voorkomen

Veel problemen in koffiemachines zijn te voorkomen door uw machine goed te onderhouden. Dit onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is het belangrijk om alle delen regelmatig grondig schoon te maken. Maar ook het ontkalken en reinigen van de koffiemachine is van groot belang!

Kalk kan namelijk voor veer problemen zorgen. Kalkaanslag hoopt zich op in onder andere de leidingen, op de rubbers en op het verwarmingselement. Deze aanslag zorgt ervoor dat het water niet goed verwarmd wordt, het water niet goed rondgepompt kan worden met een half kopje koffie tot gevolg, je koffie een vieze smaak krijgt, er geen crema laag op de koffie komt of dat de koffiemachine water gaat lekken. Hoopt kalkaanslag zich teveel op in de machine? Dan kan die er zelfs voor zorgen dat de machine defect raakt en niet meer gerepareerd kan worden. Zorg daarom altijd goed voor jouw koffiemachine!

Het ontkalken van een koffiemachine doe je gemakkelijk met speciale ontkalkingstabletten voor koffiemachines. Deze tabletten bevatten altijd een zuur waarmee kalk opgelost kan worden. Door dit regelmatig te herhalen zorg je ervoor dat kalk geen kans krijgt en dat jij altijd van jouw lekkere kopje koffie kan blijven genieten.

Heb jij een koffiemachine met een zetgroep die de bonen vers maalt? Dan zul je de machine ook regelmatig moeten reinigen. Tijdens het malen en gebruik van de bonen komen namelijk vetten en koffieresten vrij. Deze hopen zich op en zorgen voor verstoppingen en aantasting van de machine en de zetgroep. Door de machine te reinigen met reinigingstabletten en door de zetgroep regelmatig schoon te spoelen, voorkom je dat dit gebeurd. Voor het reinigen van jouw koffiemachine gebruik je speciale reinigingstabletten voor koffiemachines.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.