roastings van koffie

De verschillende roastings van koffie uitgelegd

De smaak van koffie hangt samen met verschillende factoren. Het water dat je gebruikt, de versheid van de bonen, de manier van zetten en de groeiomstandigheden van de koffieplant. Maar geen van deze stappen is zo bepalend voor de smaak als het roosteren van de koffiebonen. Dit bepaald grotendeels welke smaaktinten de koffie uiteindelijk bevat. Hoe lang en op welke temperatuur de bonen geroosterd worden heeft een grote invloed op de smaak, de aroma’s die vrijkomen, de zuurtegraad van de koffie en hoe vol de koffie smaakt. Er zijn veel diverse roasts bekend, maar meestal zie je deze op de verpakking het duidelijkste terug als light roast, medium roast, medium-dark roast en dark roast. Elk type roast heeft zijn eigen smaak. Welke smaak past het beste bij jou?

Wat houdt het roosteren van koffiebonen in?

Koffiebonen zijn eigenlijk zaadjes die in een vrucht zitten. Deze worden vervolgens geoogst op het moment dat de vrucht rijp is. Op dat moment zijn ze nog groen en ruiken eigenlijk nergens naar. Veel aroma’s komen pas vrij zodra de bonen gedroogd en geroosterd worden. De kleur en de geur van de bonen veranderen dan.

Koffiebonen worden eerst gedroogd voordat ze geroosterd worden. Tijdens het roosteren worden de bonen als het ware gebrand. Door dit proces worden ze steeds donkerder, verliezen vocht, zetten uit en komen er steeds meer aroma’s en karamelachtige smaken naar voren. Dit komt doordat de suikers in de bonen karamelliseren door de hitte van het roosteren. Hierdoor krijgen de koffiebonen een steeds zoetere tint en vinden er chemische reacties plaats waardoor de aroma’s vrijkomen. Let wel op dat hoe langer de bonen gebrand worden, ze dan ook een steeds bitterdere tint krijgen doordat de suiker op een gegeven moment begint te verbranden.

Hoe hoger en langer de bonen geroosterd worden, hoe donkerder ze worden. Hoge kwaliteit koffiebonen worden dan ook nooit boven de 250 graden gebrand omdat de bonen dan steeds meer een verbrande smaak gaan krijgen omdat de suikers in de karamel dan beginnen te verbranden.

Welke soorten koffie roasts zijn er?

We spreken bij koffie roasts meestal gewoon over light, medium, medium-dark en dark roasts. Deze beschrijvingen slaan voornamelijk op de kleur van de koffiebonen na het roosteren. Een dark roast is langer geroosterd dan een light roast, en is daardoor ook donkerder van kleur. Maar wist je dat er veel verschil zit in smaken tussen deze verschillende roasts? De roast is erg bepalend voor het type smaak dat in de koffiebonen naar voren komt. Elke type roast heeft ook nog zijn eigen variaties.

Light roast

Onder andere: New England roast, Half-city roast, Blonde roast en Cinnamon roast.

Zoals je misschien al kan raden hebben de light roast koffiebonen een lichte kleur. Dit komt omdat de koffiebonen maar korte tijd geroosterd wordt. Ze behouden hierdoor een matte uitstraling, omdat ze door het kort roosteren geen hoge temperatuur bereiken en de oliën dus niet vrijkomen uit de bonen.

De light roast koffie heeft een bijzonder smaakprofiel. Omdat deze dus maar kort verhit worden blijven veel chemische reacties in de bonen uit. Hierdoor proef je veel meer de originele smaak van de koffiebonen zoals ze die in de groeiomstandigheden hebben meegekregen. De koffie smaakt daardoor ook zuurder, dit is echter geen zuur zoals azijn. Je kunt de zurige smaak het meest vergelijken met fruitzuren zoals citrusachtige smaken of zurige appel. Dit komt omdat door de lage temperaturen de suikers in de bonen nog niet karamelliseren en de zoete tonen dus nog niet naar boven komen. Maar ook omdat in light roasts meer cafeïne zit dan in langer geroosterde bonen. Je proeft bij deze type roasts wel het beste de originele smaakprofielen van de koffie.

Medium roast

Onder andere: City roast, Regular roast, Breakfast roast en American roast.

Medium roast koffie wordt langer geroosterd en zijn daardoor voller en zachter van smaak. Ze zijn minder zuur dan de light roasts omdat de temperatuur bij het roosteren van de bonen hoger wordt en de bonen ook langer geroosterd worden. Hierdoor beginnen de suikers te karamelliseren waardoor de bonen iets zoeter worden. De koffiebonen hebben ook een iets bruinere kleur dan de light roasts. Ook bij deze roast hebben de bonen nog een matte uitstraling.

Medium roasts zijn de meest gedronken koffies en de koffie die de meeste mensen wel lekker vinden. Dit komt omdat de smaken goed gebalanceerd zijn en de koffie daardoor een milde smaak heeft. De natuurlijke smaken van de bonen kun je nog steeds proeven maar worden gecombineerd met de aroma’s en smaaktinten die vrij komen door het langer roosteren. Hierdoor smaakt de koffie dus iets voller.

Medium-Dark roast

Onder andere: Vienna roast, Continental roast, Full city roast, Light French roast en light Espresso.

Deze type roast valt tussen de Medium en de Dark roast in. De koffie heeft een rijke, volle en licht bittere smaak. De zoetere tinten komen meer naar voren met een licht bittere smaak dankzij het langer roosteren van de bonen. Er komen ook iets meer oliën vrij en de bonen krijgen hierdoor een iets glanzende uitstraling. Doordat er hogere temperaturen bereikt worden bevatten deze bonen ook minder cafeïne na het roosteren. Dit komt omdat de cafeïne samen met het vocht uit de bonen worden onttrokken tijdens het roosteren.

Dark roast

Onder andere: French roast, Turkish roast, Italian roast, Dark French roast en heavy roast.

De dark roast koffiebonen zijn lang geroosterd. Hierdoor worden ze zeer vol van smaak en een stuk bitterder dan de andere soorten roasts. De bonen zijn donker van kleur en glimmen door de oliën die vrijkomen. De originele smaaktinten van de bonen zijn vaak niet meer te proeven en zijn vaak geheel omgezet naar enkel de aroma’s die door het roosteren vrijkomen in de bonen. Ze zijn vaak zoeter van smaak omdat de suikers in de bonen karamelliseren en ze worden daarnaast ook bitterder doordat ze lang geroosterd worden. Dark roasts hebben vaak Europese namen omdat ze in Europa erg populair zijn. Ze worden dan ook veel gebruikt voor het maken van Espresso’s.

Welke soort koffie roast past het beste bij jou?

Het simpelste is natuurlijk om te kijken naar de koffie die je nu al graag drinkt. Kijk eens op het pak van jouw koffie. Wat staat er op? Op het pak van de koffie staat altijd vermeld uit welk land de koffie komt, welk type roast het is en of het een Single Origin of een melange van meerdere bonen is.

Veel merken koffie geven zelf ook vergelijkbare opties om te proberen. Zo weet je direct welke koffie in hetzelfde smakenpalet vallen. Geeft de verpakking dit niet aan, dan vind je vaak wel terug wat voor een type koffie het is. Door het smakenpallet van koffie te leren herkennen kun je de koffie van elkaar leren onderscheiden en jouw smakenpalet trainen. Zo kun jij uiteindelijk jouw lekkerste koffie vinden!

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.