winterse koffie latte macchiato

Genieten met deze winterse koffiedrankjes

De winter komt er weer aan dus dat wil zeggen dat de gezellige en lekker warme drankjes weer in aantocht zijn! Wist je dat je naast thee of chocomel ook heerlijk winters kunt variëren met koffie en varianten van koffie? Vooral de Latte Macchiato is in de winter razend populair. Dit komt mede door de laag warme melk en melkschuim die een winters tintje geven aan jouw koffie. Je kunt met koffie ook eindeloos variëren, daarom zetten we drie winterse opties voor je op een rij!

Koffie met hazelnoot

De volle smaak van hazelnoot wordt al vaak gecombineerd met taarten, praline of chocolade. Het zal je dan ook niet verbazen dat er ook varianten van hazelnoot koffie bestaan. De volle smaak van hazelnoten gecombineerd met het aroma van de koffie en de winterse kruiden zijn dan ook een recept voor succes. Alles dat je nodig hebt voor twee mokken van deze overheerlijke hazelnootkoffie:

  • 2 koppen koffie of espresso
  • 2 theelepels hazelnootpasta of hazelnootlikeur
  • 3 theelepels honing
  • 2,5 gram gemberpoeder
  • 2,5 gram kardemompoeder
  • 100 ml melk

Je mengt vervolgens de kruiden, honing en hazelnootpasta door elkaar in een kom. Je zet de twee koppen koffie of espresso en verdeeld hier het hazelnootmengsel over. Roer dit goed door. Schuim vervolgens de melk op met de melkopschuimer en verdeel deze over de twee mokken. Strooi nog een beetje kruiden over de opgeschuimde melk om het geheel af te maken. Je zou ook in plaats van hazelnootpasta gebruik kunnen maken van de hazelnootlikeur. De smaak wordt hierdoor wel een stuk sterker dan bij het gebruik van pasta.

Pumpkin spice latte macchiato

De pumpkin spice latte wordt elk jaar steeds populairder. Het is namelijk echt een koffie met een winters tintje! Het bevat namelijk pumpkin spice, iets wat in Nederland heel erg op onze speculaaskruiden lijkt alleen is er nog pompoenpasta aan toegevoegd. Deze heerlijke warme wintergeur wordt getopt met een flinke dot slagroom met wat pumpkin spice kruiden erop. Ideaal voor de koude winterdagen! Hoe je zelf een pumpkin spice latte maakt? Dat lees je hieronder!

Wat heb je nodig om jouw ideale pumpkin spice latte te maken?

  • 240 ml melk, bij voorkeur volle melk. Het kan ook met bijvoorbeeld amandelmelk.
  • 1 eetlepel pompoen puree.
    Rooster de pompoen voordat je deze pureert. Door de geroosterde pompoen nog even in te koken concentreer je de puree waardoor deze sterker van smaak wordt.
  • 1 a 1,5 eetlepels suiker, afhankelijk van hoe zoet je de latte wil.
  • ½ eetlepel vanille extract.
  • ¼ theelepel pumpkin spice. Deze kun je zelf maken of in een potje kopen.
    Om pumpkin spice te maken doe je: 1,5 el kaneel, 2 theelepels gemberpoeder, ½ theelepel nootmuskaat en een snufje kruidnagel in een potje. Neem hier dan een ¼ theelepel uit voor jouw pumpkin spice latte.
  • 120 ml warme koffie
  • Slagroom voor het serveren

Voeg de melk, pompoenpuree en suiker samen in een steelpan op medium hitte. Verwarm het geheel maar laat het niet koken. Haal de pan vervolgens van het vuur en roer de vanille, kruiden en de koffie er doorheen. Giet het mengsel vervolgens in je kopje. Nu hoeft alleen de slagroom er nog op en een beetje pumpkin spice ter garnering. Proost!

Een karamel stroopwafel latte macchiato

Een winterse koffie met een echt Nederlands tintje! Namelijk een stroopwafel karamel latte! De stroopwafel is natuurlijk niet weg te denken uit Nederland. Dit beroemde dubbele wafelkoekje met zijn karamel-siroop laag is dan ook overal terug te vinden in ons land. Met deze karamel latte stroopwafel versie komen we dus de winter wel door!

Wat heb je nodig?

  • 2 warme espresso’s
  • 175ml volle melk
  • Stroopwafel
  • Karamel
  • Grove zeezout korrels
  • Slagroom

Je schenkt een dun laagje karamel in jouw latte macchiato glas. Vervolgens schuim je de melk op en schenk je deze over de karamel. Pak nu jouw espresso’s en giet deze voorzichtig op de melk. Er ontstaat zo een laag tussen het melkschuim en de warme melk. Top jouw kop af met slagroom, wat karamel, grof zeezout en mini stroopwafels of een gebroken stroopwafel, en genieten maar!

Wist je dat: Als jouw koffie of latte een nare smaak krijgen of er andere problemen zijn tijdens het zetten, dat dit vaak ligt aan slecht onderhoud van de machine?

Heeft jouw koffie een rare smaak of wil de schuimlaag maar niet lukken?

De meest voorkomende oorzaak van een nare smaak aan de koffie of het niet ontstaan van een crema laag of melkschuimlaag, is slecht onderhoud. Koffievet, koffieresten of kalkaanslag zorgen voor een nare smaak aan jouw koffie, de crema laag die ontbreekt of de koffie die niet goed warm wordt. Daarnaast kunnen ze in de machine ook voor veel problemen zorgen. Hetzelfde gebeurd in de melkopschuimer wanneer deze niet goed schoongemaakt wordt. De achtergebleven melkresten zorgen ervoor dat het opschuimen van melk niet goed lukt of dat de melkschuim een zure smaak krijgt. Wist je dat dit allemaal gemakkelijk te voorkomen is?

Om ervoor te zorgen dat jouw koffie en latte macchiato altijd hoog van kwaliteit blijven, is het belangrijk jouw koffiemachine en melkopschuimer goed schoon te maken. Zoals je al kon lezen tasten oude aangekoekte en opgehoopte melkresten, koffieresten of kalkaanslag de smaak van jouw koffie en deze lekkere winter recepten enorm aan!

Voor het kalkvrij houden en maken van jouw koffiemachine gebruik je ontkalkingstabletten (link) of vloeibare ontkalker (link). Voor machines met een zetgroep zul je ook reinigingstabletten (link) nodig hebben om de koffieresten en het koffievet te verwijderen. En voor het schoonmaken van de melkopschuimer maak je gebruik van speciale melkschuimreiniger (link). Zo verwijder je in een handomdraai alle oude melkresten, koffieresten en koffievet en blijft de kwaliteit van jouw kop koffie of latte macchiato hoog.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.