Koffie is één van de populairste dranken ter wereld. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer verschillende merken en blends van koffie opduiken. Van een normale blend tot extra toegevoegde smaken met bijvoorbeeld karamel, pumpkin spice, latte macchiato of andere varianten. Al deze koffie variaties worden gemaakt van Arabica of Robusta bonen of een blend hiervan. Maar deze twee verschillen flink in smaak en cafeïne gehalte. Meer weten over de verschillen tussen Arabica en Robusta bonen? Je leest het in deze blog!
Arabica koffiebonen
De Arabica koffie is veruit de meest gedronken soort koffie. Veel koffieliefhebbers drinken dan ook graag 100% Arabica koffie omdat deze zo een verfijnde smaak heeft. De planten kom je op veel plekken in de wereld tegen. Zolang het maar hoog gelegen grond, zonnig en niet al te droog is. Deze koffieplanten worden dus verbouwd in landen rondom de evenaar. Daarom zijn de meeste koffie plantages te vinden in Zuidoost Azië en Zuid Amerika en op 1000 – 2000 meter hoogte.
Een koffieplant maakt cafeïne aan als afweersysteem tegen natuurlijke vijanden. Parasieten, ziektes, insecten en andere dieren houden namelijk niet van cafeïne. Omdat deze koffieplant op grote hoogtes groeit, heeft deze weinig last van natuurlijke vijanden zoals parasieten, ziektes en insecten. De plant bevat daardoor weinig cafeïne.
Zodra de koffieboon geplukt wordt zijn ze ovaal van vorm en groen, grijs en soms zelfs blauw van kleur. Dit komt omdat de bonen nog ongebrand zijn. De karakteristieke lichtbruine kleur krijgen de bonen pas na het branden van de koffie.
Wist je dat: Door Arabica bonen te blenden met Robusta bonen, je de smaak van de Arabica kan versterken?
De smaak van de Arabica koffie wordt meestal omschreven als verfijnd, zoet, zurig en/of fris. Het smaakpalet is dus vrij breed. Dit heeft namelijk niet alleen te maken met de plant zelf maar ook de grond waarop deze groeit. Een Arabica koffie uit Brazilië zal anders smaken dan een Arabica koffie uit bijvoorbeeld Indonesië. De smaak van deze koffie kan versterkt worden door deze te blenden met de bittere en stevige Robusta koffiebonen.
Omdat deze koffieplant meer eisen stelt aan de groeiomstandigheden, lastiger met de hand te oogsten en verzorgen is wegens de hoogte en omdat de oogst per plant minder is dan bij de Robusta, is de kwaliteit en de prijs per kilo ook een stuk hoger dan de Robusta koffie.
Robusta koffiebonen
De Robusta koffiebonen zijn pas laat in de 19e eeuw ontdekt. Het heeft een stevigere en bitterdere smaak dan de Arabica boon met een hoog cafeïne gehalte. De koffie van de Robusta wordt daardoor ook vrijwel nooit puur gedronken. Deze koffieboon wordt bijna altijd geblend met Arabica bonen. De Arabica is zoeter en verfijnder van smaakt, door deze te blenden met de stevige Robusta krijg je een sterkere smaak aan je Arabica koffie.
Wist je dat: De Robusta koffieboon zijn donker bruine kleur pas krijgt nadat de boon gebrand wordt?
De Robusta plant groeit, net als de Arabica, rond de evenaar, maar wel in lager gelegen gebieden. Dit maakt de plant een stuk gemakkelijker om te verbouwen en om te oogsten. Sommige plantages kunnen dan zelfs met machines geoogst worden. Deze koffie is dan ook een stuk goedkoper dan de Arabica. Daarnaast is de plant ook beter bestand tegen droogte en hitte door de sterker wisselende groeiomstandigheden op lagere gronden. De weerstand van de plant is hierdoor vele malen groter en de plant wordt dus minder snel ziek.
Omdat deze plant op lagere grond groeit, betekent dit dus ook dat er meer natuurlijke vijanden aanwezig zijn dan bij de Arabica koffieplanten. De Robusta koffieplant maakt dan ook veel meer cafeïne aan om zich te beschermen tegen parasieten, ziektes en andere vijanden. En je raad het al… het gevolg is dus dat de koffie die je hiervan maakt ook veel meer cafeïne bevat.
De Robusta bonen worden vaak in velden geteeld. Wanneer de Robusta bonen geplukt worden hebben ze een lichtgroene kleur. Na het branden van de koffiebonen wordt dit een donkerbruine kleur.
Wat betreft smaak staat Robusta koffie bekend als erg stevig en bitter. En soms wordt deze zelfs omschreven als houtachtig of verbrand. Dit is dan ook meteen de rede waarom maar heel weinig mensen deze koffie puur drinken. Deze boon wordt vaak geblend met de Arabica bonen of gebruikt in oploskoffie. Dit kan in diverse verhoudingen of soorten. Het effect hiervan is dat de mildere en verfijndere smaak van de Arabica bonen een sterkere smaak gaan krijgen. Je kunt zo dus experimenteren met diverse smaken koffie. Vaak wordt er 20-25% Robusta gebruikt in blends. Daarnaast maakt het ook nog uit in welke omstandigheden en op welke grond de plant groeit. Hier kan ook nog smaakverschil in zitten. Koffie van bonen uit Zuid Amerika zullen dus niet hetzelfde smaken als de bonen uit Zuidoost Azië.
Tip: Probeer eens koffiebonen uit diverse landen, je zult zien dat de smaak onderling verschilt.
Naast dat de Robusta wegens de smaak geblend wordt, is dit financieel ook interessant. Door de goedkopere Robusta te vermengen met de dure Arabica, druk je dus ook de prijs van de koffie omlaag in vergelijking met 100% Arabica koffie. Robusta heeft nog als extra voordeel dat deze een betere crema laag maakt op de koffie. Waardoor het geheel er ook aantrekkelijker uitziet. Dit komt omdat het vetgehalte in de boon hoger is.
De verschillen tussen Arabica en Robusta
Alle verschillen tussen de Arabica en Robusta nog even op een rijtje:
Arabica | Robusta |
Zoet, verfijnd, zurig en/of fris | Bitter en stevig |
Ovaal, lichtbruin en groot | Rond, donkerbruin en kleiner |
Weinig cafeïne | Veel cafeïne |
Groeit op hogere hoogten rond de evenaar | Groeit in lagere gebieden rond de evenaar |
Duurder per kg | Goedkoper per kg |
Minder oogst | Meer oogst |
Gevoeligere groeiomstandigheden en vatbaarder voor ziektes | Beter bestand tegen droogte, hitte en hogere weerstand tegen ziektes. |
Wordt zowel puur als geblend gedronken | Wordt bijna altijd geblend met Arabica |