perfect kopje koffie

Het belang van het ontkalken van je koffiemachine

Je kent het wel…. Het lampje van je koffiemachine knippert. Het is weer tijd om te ontkalken! Veel mensen laten het lampje knipperen en stellen het ontkalken een poosje uit. Geen zin of geen tijd, heel herkenbaar. Voor een aantal kopjes kan dit niet direct kwaad, maar wacht toch niet te lang met het ontkalken van je koffiemachine. Kalk kan op lange termijn namelijk voor veel problemen zorgen. Is jouw koffie lauw of koud? Komt er weinig koffie uit de machine? Heeft jouw koffie een gekke smaak? De kans is groot dat kalk de boosdoener is!

Waarom is je koffiemachine ontkalken belangrijk?

Tijdens het zetten van koffie wordt er water door de machine gepompt. Deze wordt vervolgens met druk door de koffie heen geperst. Met het water, komen er ook allerlei mineralen in je machine terecht. Deze mineralen worden omgezet tot kalkaanslag. Kalkaanslag is een schilferige aanslag die zich vasthecht aan onder andere de leidingen in de machine en op het verwarmingselement. Door deze aanslag krijgt de machine daardoor steeds meer moeite het water rond te pompen en op te warmen. Het resultaat?  Lauwe koffie, een nare smaak in je koffie of en niet volledig gevuld kopje. Daarnaast kan de machine ook gaan lekken of stuk gaan als de kalk zich teveel ophoopt.

Zoals je al kunt lezen zijn er veel redenen om te zorgen dat je het ontkalken van jouw koffiemachine goed bijhoudt. Je gebruikt hiervoor speciale ontkalkingstabletten die de kalkaanslag oplossen en uit de machine verwijderen. Vrijwel alle moderne machines hebben tegenwoordig een ontkalkingsprogramma en geven vanzelf aan wanneer deze ontkalkt moet worden. Is dit bij jouw machine niet het geval? Ontkalk jouw koffiemachine dan eens per maand. Zo ben je altijd verzekerd van een goed werkende machine.

De koffiemachine ontkalken met ontkalkingstabletten voor koffiemachines

Het ontkalken van de koffiemachine gebeurt tegenwoordig steeds vaker met een automatisch ontkalkingsprogramma. Maar niet elke koffiemachine heeft deze. De goedkopere machines moeten vaak handmatig ontkalkt worden. Hoe je het beste een machine met ontkalkingsprogramma kunt ontkalken kun je lezen in de handleiding van jouw koffiemachine. Dit verschilt namelijk per machine. Heeft jouw machine geen ontkalkingsprogramma? Volg dan het volgende stappenplan voor het ontkalken van een koffiemachine:

  1. Leeg het waterreservoir en vul deze tot het maximum streepje
  2. Los hier per halve liter water één ontkalkingstablet in op
  3. Verwijder een eventuele koffie pad of cup en sluit de machine weer
  4. Plaats het waterreservoir terug in de machine en plaats een opvangbak onder de koffietuit
  5. Druk vervolgens op de knop om koffie te zetten en herhaal dit tot het hele waterreservoir leeg is
  6. Spoel het waterreservoir vervolgens goed uit en vul deze opnieuw tot het maximum streepje
  7. Druk vervolgens weer herhaaldelijk op de kop om koffie te zetten om het schone water door de machine te spoelen. Hierdoor worden alle resten van het ontkalkingsmiddel en de kalk uit het systeem gespoeld.
  8. Maak vervolgens de lekbak en alle andere losse onderdelen goed schoon

Maak voor het ontkalken gebruik van speciale ontkalkingstabletten voor koffiemachines. Na het ontkalken raden wij aan om de machine te reinigen. In onze blog lees je meer over de beste tips voor het reinigen van je koffiemachine.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.