De ideale temperatuur van een kop koffie

De ideale temperatuur van een kop koffie

Wil je graag de perfecte kop koffie zetten maar weet je niet waar te beginnen? Je zou het misschien niet verwachten, maar de temperatuur van jouw kop koffie is één van de belangrijkste factoren die de smaak en beleving van de koffie bepalen. Je ervaart de smaak van een kop koffie namelijk veel anders wanneer de koffie net niet goed op temperatuur is. In deze blog helpen we je op weg om de beste koffie te zetten en snel van het lekkerste kopje koffie te kunnen genieten.

Wat is de ideale temperatuur voor je kop koffie?

Een eenduidig antwoord op deze vraag bestaat helaas niet. De volgende vragen hebben namelijk allemaal een andere temperatuur als antwoord:

  • Wat is de ideale temperatuur voor het zetten van koffie?
  • Wat is de ideale temperatuur voor de smaak en geurbeleving van koffie?
  • Wat is de ideale temperatuur voor het drinken van koffie?

Volgens diverse onderzoeken blijkt dat de ideale temperatuur om koffie te zetten 96 graden Celsius is. Net onder het kookpunt van water. Bij deze temperatuur krijgt de smaak van de koffie de beste kans om in te trekken en komen de meeste aroma’s vrij. Gebruik in ieder geval nooit kokend water. Hierdoor verbrandt de koffie waardoor deze erg bitter zal smaken. Niet wat je wilt natuurlijk!

De temperatuur waarop koffie vervolgens geserveerd wordt is circa 85 graden Celsius. De koffie is dan alleen nog wel te heet om te drinken. Wacht hier dus altijd even mee. Tussen de 60-70 graden Celsius komen de meeste aroma’s in de koffie vrij waardoor de beleving van jouw kop koffie pas echt op gang komt! Hoe meer de koffie afkoelt richting de 44 graden hoe meer de smaak van koffie ook toeneemt. Dit heeft deels te maken met het feit dat de koffie beter drinkbaar wordt, en de koffie dus niet te heet op je tong is. Maar ook omdat de dampen van de koffie iets afnemen waardoor de verhouding tussen de aroma en smaak verbeterd wordt. Daarna wordt de koffie al snel te koud en verliest het smaak en geur. De volgende keer dat je je koffie drinkt, probeer dan eens om hierbij stil te staan. Je zult zeker de verschillen proeven bij deze verschillende temperaturen!

Tip: Gebruik altijd vers water bij het zetten van koffie. Het water dat al langer in het waterreservoir zit heeft al geuren uit de omgeving opgenomen en bevat minder zuurstof. Dit beïnvloed de smaak van de kop koffie.

Temperatuur instellen op je koffiemachine

Op veel volautomaat koffiemachines kun je tegenwoordig de temperatuur van de koffie zelf instellen. Hierdoor is het dus extra gemakkelijk om de kwaliteit van jouw kopje koffie te blijven waarborgen. Zoals hierboven al genoemd is de meest ideale temperatuur voor het zetten van een kopje koffie ongeveer 96 graden. Bij deze temperatuur verbrand de koffie niet en trekken alle smaken goed in. De meeste machines zijn hier dan ook standaard op ingesteld.

Heeft het apparaat moeite om het water goed te verwarmen en op temperatuur te houden? Dan is de kans groot dat de machine onderhoud nodig heeft. Een grondige ontkalkings- of reinigingsbeurt zal je koffiemachine dan zeker goed doen!

Onderhoud is cruciaal voor het behouden van de juiste temperatuur

Na verloop van tijd gaat de koffiemachine meer geluid maken en merk je al snel dat de koffie niet meer zo warm is als dat deze hoort te zijn. Dit heeft meestal te maken met het onderhoud aan de machine. Kalkaanslag voorkomt namelijk dat de machine het water goed kan verwarmen en niet goed door het systeem kan pompen. Hoe meer de kalk zich ophoopt, hoe groter dit probleem wordt.

Wist u dat: De meeste problemen aan jouw koffiemachine gemakkelijk op te lossen zijn door regelmatig te ontkalken en reinigen?

Het is daarom belangrijk om de machine regelmatig kalkvrij te maken. Dit doe je met speciale ontkalkingstabletten voor koffiemachines. De meeste koffiemachines geven tegenwoordig aan wanneer de machine ontkalkt moet worden. Geeft jouw machine dit niet aan? Dan raden wij aan om dit gemiddeld één keer per maand te doen.

Daarnaast bestaan er ook nog reinigingstabletten. Deze worden gebruikt in machines die gebruik maken van een zetgroep om bonen te malen. Tijdens het malen van bonen komt namelijk vet vrij. Dit vet komt samen met de koffieresten in het systeem terecht. Deze moeten dus ook eens in de zoveel tijd verwijderd worden. Je hebt hiervoor speciale reinigingstabletten voor koffiemachines nodig. De machine geeft zelf ook aan wanneer deze gereinigd moet worden.

Dit onderhoud voorkomt veel problemen aan de koffiemachine en lost tevens de huidige problemen vaak in zijn geheel op. Andere problemen met jouw kopje koffie, die kunnen ontstaan door slecht onderhoud aan uw koffiemachine, zijn:

  • Een bittere smaak aan je koffie
  • Geen crema laag op je kop koffie
  • Jouw kopje wordt niet geheel gevuld met koffie

Heb jij nog een setje ontkalkingstabletten en/of reinigingstabletten nodig voor jouw koffiemachine? Bestel ze dan gemakkelijk direct online bij koffie-tabletten.nl!

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.