We zijn in Nederland steeds meer koffie gaan drinken. Maar… het merendeel van de mensen maakt hun apparaat niet goed schoon. En als ze het doen dan is het alleen ontkalken of het reinigen van de machine. De andere onderdelen worden nogal snel vergeten. Dit terwijl het goed onderhouden van de machine er ook voor zorgt dat de kwaliteit van jouw kopje koffie zo hoog mogelijk blijft. Vuil in de machine kan namelijk voor veel problemen zorgen, waardoor jouw koffie een nare smaak krijgt. Zonde!
Wist je dat: Lauwe en vies smakende koffie hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door slecht onderhoud aan de koffiemachine?
Waarom is het reinigen en schoonmaken van je koffiemachine zo belangrijk?
Tijdens het malen van de koffiebonen komen vet en olie vrij. Deze vetten en oliën spoelen niet zomaar weg met water. Deze blijven achter in de zetgroep en in de leidingen van de koffiemachine. Daarnaast wordt er ook water gebruikt met het zetten van koffie. Dit water veroorzaakt kalkaanslag.
Je kunt je wel voorstellen dat deze vetten, oliën en kalk jouw apparaat aantasten. Niet alleen de werking van het apparaat zal minder zijn, maar ook de smaak en kwaliteit van jouw koffie gaan snel achteruit. Zo kan er zelfs schimmel op het vet en de olie ontstaan. Dit kan tot verstoppingen leiden en de zetgroep laten vastlopen. Anderzijds kan de kalk kan zo ophopen dat de machine niet meer goed opwarmt of de leidingen blokkeert. Goed onderhoud is dus essentieel voor het verlengen van de levensduur van jouw koffiemachine én voor de smaak van jouw kopje koffie. Bijna alle merken bieden dan ook reiningingstabletten aan. Bekijk bijvoorbeeld onze meest verkochte Jura reinigingstabletten en Siemens reinigingstabletten.
Als je dit zo hoort is het logisch dat machines tegenwoordig een ontkalkingsprogramma en een reinigingsprogramma hebben!
Tip 1: Reinig je koffiemachine nooit met azijn
Grote kans dat je hierover hebt gelezen, toen je aan Google vroeg hoe je je koffiemachine het beste kunt reinigen: je koffiemachine reinigen met azijn. Toch is dit niet de manier om jouw koffiemachine goed en grondig te reinigen. Azijn lost namelijk niet de vetten en oliën op die worden achtergelaten tijdens het malen, waardoor je machine niet écht schoon wordt. Daarnaast geeft azijn een nare smaak aan jouw koffie en zijn koffiemachines tegenwoordig vaak van kunststoffen gemaakt waardoor ze niet goed tegen de zuren van azijn kunnen. Wij raden dan ook altijd het gebruik van speciale reinigingstabletten voor koffiemachines aan. Deze tabletten bevatten bestanddelen die veilig zijn voor het gebruik in koffiemachines maar ook alle oliën en vetten goed oplossen.
Tip 2: Onthoud de vuistregel van 200 kopjes
Het verschilt per koffiemachine hoe de reinigingsprocedure in zijn werk gaat. Bij de meeste machines moet dit na ongeveer 200 kopjes koffie gezet te hebben. Vrijwel alle machines geven dit tegenwoordig vanzelf aan en hebben een reinigingsprogramma. Het reinigingsprogramma, of de handleiding van jouw machine, geven een uitleg over de stappen die je moet nemen. Je gebruikt hiervoor de reinigingstabletten voor koffiemachines.
Tip 3: Vergeet de buitenkant en losse onderdelen niet
Het reinigen van je koffiemachine bestaat uit meerdere taken. Naast het reinigen van de leidingen en de zetgroep, is het ook belangrijk om de buitenkant en losse onderdelen goed schoon te maken.
Voordat je begint met het reinigen van de machine is het verstandig de machine eerst te ontkalken. Wanneer je dat gedaan hebt start je met we de koffiemachine van binnen te reinigen. Dit hoeft alleen als je een machine hebt met een zetgroep, omdat deze de bonen zelf vermaalt. Deze machines zijn voorzien van een reinigingsprogramma. Vervolgens ga je aan de slag met de rest van de machine:
- De zetgroep schoonmaken
Bij de meeste koffiemachines kun je de zetgroep uit de machine halen. Deze spoel je vervolgens goed uit onder de kraan. Je kunt met een tandenborstel of speciaal borsteltje voor jouw koffiemachine hardnekkiger vuil verwijderen. - De lekbak en de koffie residu bak schoonmaken
De lekbak en de koffie residu bak maak je leeg en maakt deze vervolgens schoon door ze goed af te wassen. Deze bevatten beide olie en vetresten van de koffie, dus zorg dat je deze goed ontvet! Gewoon afwasmiddel is hiervoor je beste vriend. - Waterreservoir en de waterfilter
Het waterreservoir kun je ook gewoon afwassen. Verwijder allereerst de waterfilter als deze aanwezig is. Spoel deze goed uit of vervang deze als de machine dit aangeeft. Maak vervolgens het waterreservoir goed schoon. Zorg er wel voor dat je deze heel goed uitspoelt zodat er geen resten achterblijven van afwasmiddel. Plaats vervolgens een schone waterfilter terug voordat je het reservoir terug plaatst in de machine. - Heeft jouw machine een cupholder of filterhouder? Probeer deze dan ook zo goed mogelijk schoon te maken. Met behulp van een tandenborstel of ander borsteltje kun je de hardnekkige resten verwijderen.
- Heeft jouw machine een stoompijpje en melkopschuimer?
Het stoompijpje kun je ook met een borsteltje en een vochtige doek af doen. De melkopschuimer kun je daarentegen beter goed reinigen met melkschuimreiniger voor koffiemachines (link). Hiermee verwijder je alle oude melkresten. - Vervolgens kun je met een doekje met lauwwarm water de buitenkant van de machine ook goed afdoen. zo glimt jouw machine binnen no time en straalt deze weer in jouw keuken!