Jura F50 ontkalken

Gemakkelijk uw Jura F50 ontkalken

Wilt u de Jura F50 ontkalken maar weet u niet waar u moet beginnen? Wij hebben hier alle informatie voor u op een rijtje gezet! Het ontkalken van uw koffiemachine is namelijk erg belangrijk. Door de machine tijdig te ontkalken zorgt u ervoor dat de kwaliteit van uw kop koffie altijd hoog blijft en de levensduur van uw koffiemachine verlengd wordt.

 

De reden voor het ontkalken van de Jura F50 koffiemachine

Ontkalken is nodig omdat kalkaanslag veel nare gevolgen kan hebben. Denk hierbij aan een kop koffie die maar voor de helft gevuld is, een bittere nasmaak aan de koffie, geen crema laag en de koffie die lauw is in plaats van warm. Daarnaast kan de koffiemachine stuk gaan als u de kalkaanslag niet verwijdert en deze zich blijft ophopen.

Maar hoe ontstaat nou die kalkaanslag? Kalkaanslag wordt gevormd uit de mineralen en zouten die in het water zitten. Hoe harder het water, hoe meer mineralen en zouten. Deze worden tijdens het gebruik in de machine omgezet tot kalkaanslag en hechten zich vervolgens aan het verwarmingselement en de leidingen in de machine. Dit zorgt ervoor dat de warmte steeds moeilijker overgedragen wordt en het water dus niet goed verwarmd wordt. Daarnaast tast de aanslag de smaak van de koffie aan en gaat de kwaliteit al snel achteruit. Zorg er daarom voor dat u altijd ontkalkt zodra de machine dit aangeeft.

 

Hoe vaak moet de Jura F50 ontkalkt worden?

De Jura F50 koffiemachine geeft vanzelf aan wanneer deze ontkalkt moet worden. Lekker makkelijk dus! Ziet u op het display de melding dat u moet ontkalken? Doe dit dan zo snel mogelijk. Houdt u er wel rekening mee dat dit proces ongeveer 40 minuten duurt.

Hoe vaak het nodig is om de machine te ontkalken hangt volledig af van het gebruik en de waterfilter. Bij een gemiddeld verbruik en het regelmatig vervangen van de waterfilter kan de machine zelfs tot een jaar zonder ontkalken. Gelukkig geeft de machine vanzelf aan wanneer het weer tijd is om te ontkalken. Het is daarom verstandig om te zorgen dat u altijd vloeibare ontkalker of ontkalkingstabletten voor Jura op voorraad heeft liggen, zodat u direct aan de slag kunt!

 

Een handig stappenplan voor het ontkalken van de Jura F50

De koffiemachine ontkalken wordt gedaan in een aantal stappen. Wij hebben deze stappen voor u op een rij gezet. Voor een uitgebreide uitleg kunt u ook de handleiding van uw koffiemachine raadplegen.

 1. Verwijder de cappuccino tuit.
 2. Houd vervolgens op de ontkalk knop ingedrukt, dit is de knop met de druppels, tot de melding verschijnt dat u de restwaterbak en koffierestbak moet legen.
 3. Leeg de koffieresidu bak en de waterbak en plaats deze vervolgens terug in de machine.
 4. Leeg het waterreservoir en vul dit met een halve liter ontkalkingsmengsel. Het ontkalkingsmengsel bestaat uit 0,5 liter water en de daarbij behorende hoeveelheid ontkalkingsproduct. Met de producten van koffie-tabletten.nl heeft u slechts één ontkalkingstablet per halve liter water nodig.
 5. Los dit mengsel eerst op in een aparte kan en giet dit daarna in het waterreservoir van de machine.
 6. Plaats een lege kan van minstens een halve liter onder de heet wateruitloop en open de kraan voor stoom- /heet waterbereiding.
 7. De machine geeft nu aan dat het ontkalkt.
 8. Zodra de machine aangeeft sluit kraan, sluit u de kraan voor heet waterbereiding weer. De machine gaat verder met ontkalken.
 9. Leeg de restwaterbak zodra de machine dit weer aangeeft en zet de bak vervolgens weer terug in de machine.

De machine naspoelen:

 1. Zodra de machine aangeeft dat de watertank weer gevuld moet worden, spoelt u deze eerst goed uit met koud en vers leidingwater. Vul de tank dan met vers water en plaats deze terug in de machine.
 2. Open de kraan voor heet water weer en de machine gaat verder met ontkalken. Sluit de kraan weer zodra de machine dit aangeeft.
 3. Vervolgens verschijnt er vanzelf weer een melding om de lekbak te legen. Leeg de bak en plaats deze terug.
 4. De machine geeft nu aan dat het klaar is met ontkalken.

 

Is het nodig om de Jura F50 ook te reinigen?

Naast het ontkalken is het ook belangrijk om de machine te reinigen zodra de koffiemachine dit aangeeft. Tijdens het reinigingsproces worden alle achtergebleven koffieresten en koffievet verwijderd uit de zetgroep. Zo blijft de machine altijd optimaal werken en komen er geen restjes koffie in uw kop koffie terecht. Voor het reinigen van de machine heeft u andere producten nodig dan bij het ontkalken. Met de reinigingstabletten voor Jura is dit klusje snel geklaard. De machine geeft overigens zelf aan wanneer het nodig is om te reinigen.

 

Alle benodigde ontkalkingsproducten voor de koffiemachine

Alle producten die u nodig heeft voor het ontkalken en het reinigen vindt u bij koffie-tabletten.nl. Als u vóór 16:00 uur bestelt, worden de producten dezelfde dag nog verzonden. Zo heeft u de producten altijd snel in huis. Al onze producten worden in setjes verkocht met verschillende aantallen. Zo heeft u altijd extra in huis voor de volgende keer ontkalken. Heeft u nog een setje nodig?

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.