Jura E8 ontkalken

Uw Jura E8 ontkalken?

Uw Jura E8 ontkalken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud aan uw Jura E8 koffiemachine. Het ontkalken is nodig omdat kalkaanslag voor veel problemen kan zorgen. Het zorgt ervoor dat uw machine niet goed meer verwarmd, de koffie een nare smaak krijgt, de crema laag niet aangemaakt wordt en in erge gevallen zelfs niet voldoende water meer door het systeem kan pompen.

Kortom: veel problemen die u het liefst wilt voorkomen. Het is dus enorm belangrijk om de machine regelmatig kalkvrij te maken. Wij hebben daarom alle stappen en uitleg voor u op een rij gezet hoe u dit het beste aanpakt!

 

Waarom moet ik mijn Jura E8 ontkalken?

De Jura E8 moet ontkalkt worden omdat anders de kwaliteit van uw kop koffie ernstig aangetast wordt en de machine permanente schade op kan lopen of zelfs stuk kan gaan. Maar hoe komt het dat er kalkaanslag ontstaat in uw machine?

Kalkaanslag ontstaat doordat de mineralen in het water afgezet worden op de elementen in de koffiemachine. Zo hecht dit aan het verwarmingselement maar ook in de leidingen van de koffiemachine. Hierdoor wordt het voor de machine lastiger om het water goed te verwarmen en om het water door de leidingen te laten lopen. Deze kalkaanslag kan ook in kleine delen loslaten waardoor dit in de koffie terecht komt, met een bittere smaak tot gevolg. Kortom smaakt uw koffie niet meer zoals deze hoort te smaken en komt deze dan ook vaak lauw uit de machine.

 

Hoe weet ik hoe vaak ik de machine moet ontkalken?

Hoe vaak u de machine moet ontkalken hangt helemaal af van hoe vaak u de machine gebruikt, de hardheid van het water en of u de waterfilters tijdig vervangt. De hardheid van het water is per regio anders, en kan dus per huishouden verschillen. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag zich vormt en hoe sneller u zult moeten ontkalken. Daarnaast verschilt het ook enorm of u elke dag meerdere kopjes koffie drinkt, of enkel af en toe voor de visite een kopje zet.

Daarnaast speelt ook het waterfilter een grote rol, deze filtert veel van de mineralen en zouten uit het water. Hierdoor krijgt kalk veel minder kans om te ontstaan. Gebruikt u het waterfilter dus goed en vervangt u deze tijdig? Dan kan de machine langer mee, zonder dat u deze hoeft te ontkalken.

De machine geeft overigens vanzelf aan wanneer het nodig is om te ontkalken, u hoeft dit dus niet zelf bij te houden.

 

Het ontkalken van de Jura E8 in een aantal stappen

Geeft uw machine aan dat het tijd is om te ontkalken? Doe dit dan zo snel mogelijk en volg dan de onderstaande stappen:

 1. Druk linksonder op de P knop met de druppels ernaast. Het display geeft aan hoe lang het ontkalken duurt.
 2. Druk op verder.
 3. Leeg de lekbak en de koffie opvangbak en zet deze weer terug in de koffiemachine.
 4. Leeg ook het waterreservoir volledig.

 

Het ontkalkingsproces uitvoeren:

 1. Vul een kan met 0,5 liter water en ontkalkingsmiddel in de juiste verhouding. Voor de juiste verhouding kijkt u op de gebruiksaanwijzing van het product of in de handleiding van uw koffiemachine.
 2. Zodra het middel volledig is opgelost in het water, giet u dit in het waterreservoir.
 3. Zet een kan van minimaal 0,5 liter onder de koffie uitloop.
 4. Druk op verder en de machine start het ontkalkingsprogramma. Zodra het ontkalken voltooid is geeft de machine een melding restwaterbak legen.

 

De machine spoelen:

 1. Leeg de lekbak en de koffierestbak en gooi deze leeg. Spoel ook het waterreservoir goed uit en vul deze tot het maximum streepje met vers water.
 2. Zet weer een kan onder de koffietuit om al het water uit het reservoir op te kunnen vangen.
 3. Druk op verder en het apparaat begint zichzelf door te spoelen met het verse water. Zodra het spoelen klaar is geeft de machine weer aan dat u de restwaterbak moet legen.
 4. Gooi beide bakken weer leeg, de restwaterbak en de koffiedikbak, en plaats deze weer terug in de machine.
 5. Uw machine is nu weer klaar voor gebruik.

 

Moet ik mijn koffiemachine ook reinigen?

De Jura E8 koffiemachine is voorzien van een zetgroep. Deze zetgroep maalt de bonen, waardoor er altijd koffieresten en koffievet achterblijven. Om de zetgroep schoon te houden en te zorgen dat deze niet vastloopt, is reinigen dus noodzakelijk! Voor het reinigen van uw Jura E8 koffiemachine heeft u reinigingstabletten voor Jura nodig.

 

Heeft u nog ontkalkingsproducten nodig voor uw koffiemachine?

De ontkalkingstabletten of vloeibare ontkalker voor Jura die u nodig heeft om uw Jura E8 te ontkalken, vindt u allemaal op onze website. U kunt de producten dan ook eenvoudig online bestellen. Alle producten worden in setjes verkocht. Zo heeft u altijd genoeg op voorraad voor de volgende keer ontkalken en reinigen! Bestelt u vandaag nog vóór 16:00 uur? Dan worden de producten dezelfde werkdag nog naar u toegestuurd!

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.