Senseo ontkalken

Uw Senseo ontkalken?

De Senseo van Philips is een uitermate populair koffiezetapparaat. De welbekende koffiepads zijn dan ook in veel huishoudens te vinden! Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van goede kwaliteit koffie, is het zaak dat het apparaat goed onderhouden wordt. Uw Senseo ontkalken is dus erg belangrijk om regelmatig te doen. Kalk kan namelijk voor veel problemen zorgen in uw apparaat maar ook komt het de smaakbeleving van uw koffie niet ten goede. Wij leggen u in een aantal stappen uit waarom dit zo belangrijk is en hoe u dit aanpakt. U wilt immers toch altijd kunnen genieten van een warme en smaakvolle kop koffie?

 

Waarom moet ik mijn Philips Senseo ontkalken?

Waarom is uw Senseo koffiemachine ontkalken zo belangrijk? Kalkaanslag kan veel problemen veroorzaken in uw machine, maar ook de kwaliteit van uw kop koffie ernstig aantasten. Smaakt uw koffie bitter en mist de crema laag? Of is de koffie niet warm en uw kopje niet vol direct na het zetten? Dan is het de hoogste tijd om te ontkalken!

Kalkaanslag wordt gevormd door de mineralen en zouten die in het water zitten. Deze vormen tijdens het koffie zetten aanslag op het verwarmingselement en in de leidingen van het apparaat. Deze kalkaanslag zorgt ervoor dat het water moeilijk verwarmd kan worden en meer moeite heeft om door de leidingen te stromen. Hierdoor wordt dus uw koffie lauw en is uw kop niet meer goed gevuld. Daarnaast kunnen er kalkdeeltjes loslaten en in uw koffie terecht komen, wat een nare smaak tot gevolg heeft. Ontkalkt u niet op tijd? Dan kan het zelfs permanente schade aan uw Senseo tot gevolg hebben.

 

Hoe vaak moet je ontkalken

Wanneer en hoe vaak u de Senseo moet ontkalken hangt af van de hardheid van het water, maar ook hoe vaak u de Senseo gebruikt. De vraag wanneer en hoe vaak moet ik mijn Philips Senseo ontkalken heeft dus geen eenduidig antwoord. Hoe meer kopjes koffie u zet en hoe harder het water is, hoe vaker het ontkalken nodig is. De meeste koffiezetapparaten geven dit tegenwoordig zelf aan. Geeft de machine dit niet aan? Ontkalk uw apparaat bij gemiddeld gebruik dan minstens één keer per maand.

 

Hoe ontkalk je je koffiemachine

Kalkaanslag wordt verwijderd met behulp van speciale ontkalkingsproducten. Dit kunnen ontkalkingstabletten zijn of vloeibare ontkalker. Deze producten bevatten zuren die de kalkaanslag oplossen. Het is daarom belangrijk dat u het juist product gebruikt. Bij koffie-tabletten.nl vindt u zowel ontkalkingstabletten voor Philips als vloeibare ontkalker voor Philips.

Omdat het per type Senseo kan verschillen hoe u deze het beste ontkalkt, is het verstandig de handleiding van uw koffieapparaat te lezen. In de meeste gevallen werkt het ontkalken als volgt:

 

Het ontkalkingsproces voor Senseo koffiezetapparaten:

 • Vul een kan met 1 liter water en voeg hier het ontkalkingsproduct aan toe.
 • Vul het waterreservoir van de Senseo nu tot het maximum streepje.
 • Zet de Senseo machine aan en plaats de 1-kops padhouder met een gebruikte pad in het apparaat.
 • Zet een lege kan onder de machine zodat hier het ontkalkingsmengsel in terecht komt. Druk vervolgens op de knop om twee koppen koffie te zetten. Doe dit net zolang tot het hele reservoir leeg is.
 • Vul opnieuw een kan met 1 liter water en ontkalkingsproduct. En giet dit weer in het reservoir tot het maximum streepje.
 • Vervang de 1-kops padhouder voor de 2-kops padhouder en herhaal het ontkalkingsproces weer tot het reservoir leeg is.

 

Vervolgens gaan we naar de spoelcyclus:

 • Vervang nu de padhouder weer naar de 1-kops padhouder, deze keer zonder pad. En sluit de deksel goed.
 • Spoel het waterreservoir goed uit onder de kraan en vul dit met vers water.
 • Laat vervolgens het water weer geheel door de machine lopen. Zo spoelt u de machine schoon.
 • Herhaal het spoelen met vers water nog één keer en uw Senseo is weer klaar voor gebruik.
 • U kunt nu weer genieten van een heerlijke kop koffie.

 

Moet ik mijn Senseo ook reinigen?

Het kortste antwoord is: Nee. Voor de Senseo heeft u dus geen reinigingstabletten nodig. De Senseo maakt gebruik van koffiepads, waardoor de koffie in de pad achterblijft en zo niet in uw systeem terecht komt.

Het reinigen van een koffiemachine is dan ook met name bij vol- en halfautomatische koffiemachines met een zetgroep. Hier worden de bonen vers gemaald en kunnen koffievet en koffieresten in het systeem terecht komen.

 

Welke ontkalkingsproducten heb ik nodig voor mijn Senseo?

Om uw Senseo te ontkalken kunt u gebruik maken van vloeibare ontkalker voor Senseo of ontkalkingstabletten voor Senseo. Welke van de twee u het beste kunt gebruiken en hoe u dit het beste kunt doen leest u in de handleiding van uw Senseo.

Zowel de ontkalkingstabletten als de vloeibare ontkalker zijn verkrijgbaar bij koffie-tabletten.nl. Al onze producten zijn eenvoudig en snel online te bestellen en worden vaak nog dezelfde werkdag verzonden!

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.