Hoe lang kun je koffie bewaren

Hoe lang kan ik mijn koffie bewaren?

Een heerlijk kopje koffie in de vroege morgen of gedurende de dag. Heerlijk toch? Maar hoe kun je nou zo lang mogelijk blijven genieten van deze heerlijke koffie? Er zijn veel verschillende manieren waarop koffie bewaard wordt door mensen thuis. Maar zijn ze allemaal wel zo een slim idee? In deze blog vertellen we je meer over de beste manieren om koffiebonen, koffiecups, koffiepads en filterkoffie te bewaren. Zit er nog verschil in de soorten koffie voor het bewaren? Het zijn vragen die vaak gesteld worden en waar veel verschillende antwoorden op te vinden zijn. Zeker als je niet teveel aroma en smaak wil verliezen is de manier van bewaren erg belangrijk. Wij leggen je daarom uit hoe je dit het beste aanpakt.

Is er verschil tussen koffiebonen en filterkoffie?

Voordat we verdergaan op het bewaren van koffie is het belangrijk om te weten dat koffie een hygroscopisch product is. Ik hoor je al denken een hygro-wat? Heel simpel wil dit zeggen dat koffie vocht en aroma’s opneemt uit de omgeving. Hierdoor hebben dingen als zuurstof, vocht, temperatuur en licht dus invloed op de versheid, smaak en aroma van jouw koffie.

Koffiebonen hebben nog een olieachtige beschermlaag over de boon, hierdoor blijft de koffie langer goed van smaak en verliest het minder snel aroma dan bij filterkoffie. Filterkoffie zijn vooraf gemalen koffiebonen. Doordat de koffie gemalen is in allemaal kleine korreltjes, wordt het oppervlak waarmee de koffie vocht en aroma uit de omgeving op kan nemen vele malen groter. Hierdoor gaat de kwaliteit dus snel achteruit.

Filterkoffie bewaren

Een nieuw pak koffie dat ongeopend is kan tot wel jaren mee gaan. De koffie is namelijk voorgemalen en vacuüm verpakt. Maak je het pak open dan wordt het een ander verhaal. Dan kan er zuurstof en licht bij en dan verliest de koffie snel smaak en aroma. Vaak wordt dan geadviseerd om de koffie binnen drie maanden te gebruiken. Gemalen koffie gaat namelijk veel minder lang mee doordat het al gemalen is en dus een groot oppervlak blootstelt aan licht en lucht. Bewaar deze koffie dus in de originele verpakking in een afgesloten bus, het liefst één met een aroma seal. Zo kun je het langst blijven genieten van jouw kop filterkoffie zodra de verpakking geopend is.

Koffiepads en koffiecups bewaren

Koffiepads bewaren kun je het beste doen in een afgesloten bus met aroma seal. Pads zijn namelijk niet vacuüm verpakt. Daardoor wordt de gemalen koffie die erin zit bloot gesteld aan lucht en licht en gaat de smaak en aroma van de koffie snel achteruit. Dit zorgt er ook voor dat de pads niet lang houdbaar zijn. Op het pak staat vaak dat ze een jaar houdbaar zijn, maar ervaring leert dat de smaak al binnen enkele weken fors achteruit gaat zodra je het pak opent.

Koffiecups zijn daarentegen wel vacuüm verpakt. Deze zijn daardoor dus ook veel langer houdbaar. De smaak en aroma gaan niet zo snel achteruit als bij koffiepads omdat er dus geen licht en lucht bij kan. Je kunt ze dus prima tot een jaar na aankoop nog gebruiken. Maar ook hier geld, hoe langer je ze bewaard hoe minder de smaak. Het beste is dus om cups zo vers mogelijk te gebruiken, net als koffiepads. 

Koffiebonen bewaren

Hoe lang je koffie bonen kunt bewaren en hoe lang je de lekkerste smaak behoudt zijn twee verschillende vragen. Als je koffiebonen op de juiste manier bewaard, dan blijven ze heel lang goed. Je kunt ze meestal jarenlang bewaren en gebruiken.

Maar je raad het al…. Dit komt de smaak en aroma niet ten goede. Meestal wordt aangeraden om de koffiebonen binnen 10 dagen na het branden te gebruiken voor de beste kwaliteit. En na circa een maand merk je dat de koffiebonen al wat muffer worden. De smaak en aroma gaan dus met de tijd achteruit. Er zijn meerdere manieren om koffiebonen te bewaren:

Wist je dat? Je met verse bonen die ook nog eens vers gemaald zijn, de lekkerste koffie zet?

  • De verpakking van koffiebonen
    Koffiebonen hebben drie grote vijanden. Namelijk licht, zuurstof en water. Daarom worden koffiebonen afgesloten in een ondoorzichtige verpakking. Deze verpakkingen zijn voorzien van een aroma ventiel. Deze zorgen ervoor dat de koffiebonen wel kunnen ontgassen. Maar dat er geen zuurstof van buiten naar binnen kan. Als de bonen dit ventiel niet zouden hebben dan zou de zak open ploffen.Als een koffieboon in contact komt met zuurstof dan verdwijnen de smaak en de aroma naar verloop van tijd in de lucht en neemt de boon de geuren en smaken van de omgeving over. Daarom wordt ook altijd geadviseerd om de koffiebonen te malen vlak voordat je koffie zet. Dit houd veel meer smaak en aroma vast dan wanneer u de koffie ver vooraf al maalt.Als er vocht bij komt dan lost de buitenste olie laag van de koffieboon op waardoor de smaken in de boon ook extra snel verloren gaan. Daarom moet je de koffie altijd afgesloten en op een droge plaats bewaren. Dus ook niet in de koelkast. In de koelkast condenseert de verpakking en komt er alsnog vocht bij.
  • Koffiebonen bewaren in de koffiemachine
    Bij espressomachines zit er een bonen reservoir in de koffiemachine. De meeste mensen vullen dit reservoir en zetten hier over de tijd hun koffie mee. Maar je raad het al… dit zijn meestal doorzichtige en niet goed afgesloten reservoirs. Er kan dus licht en zuurstof bij. Hierdoor gaat de smaak en aroma snel verloren. Het is dus beter om je koffiebonen ’s ochtends toe te voegen voor het aantal kopjes dat je die dag denkt te drinken. Door de rest van de bonen in de originele zak te bewaren, behoud je zoveel mogelijk de smaak, versheid en aroma van jouw koffiebonen.
  • Koffiebonen bewaren in een koffiebus
    Een bewaarbus voor koffie, wie kent hem niet? Zoals je al kunt raden… zodra je de koffie overgiet in een bus, komt er veel zuurstof en licht bij. De smaak en aroma gaan wederom snel verloren. Als je het dan in een bus wilt bewaren kun je het beter in de originele zak van de koffie als geheel in de bus doen, dus met de verpakking. Zorg dat deze goed afgesloten is. De meeste verpakkingen hebben namelijk een aroma seal in de verpakking zitten. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat de koffie snel veroudert en smaak en geur verliest.Bewaar de koffie dus in originele verpakking in de bus en berg deze vervolgens op een donkere, koele en droge plek op, zoals in een keukenkastje en niet naast de oven.
  • Koffiebonen invriezen
    Ik hoor je al denken… Kun je koffie bewaren in de vriezer? Dat kan zeker! Je moet er gewoon voor zorgen dat je de koffie in kleinere hoeveelheden en vacuüm verpakt. Zorg wel dat je de koffiebonen direct gebruikt als je ze uit de vriezer haalt. Als ze ontdooien dan ontstaat er condens en dat wil je niet bij je koffieboon hebben. Hierdoor kunnen de bonen gaan schimmelen en verliezen ze snel aan houdbaarheid. Daarnaast lost door vocht de buitenste schil van de koffieboon op waardoor je enorm veel smaak en aroma verliest. Je kunt de bonen daarna ook niet opnieuw invriezen. Daarom is het invriezen in kleinere porties zo ideaal!

Hoe kun je de bonen nou het beste bewaren?

Om koffie lang vers te houden is het dus belangrijk dat er zo weinig mogelijk vocht, zuurstof, warmte en licht bij komt. Koffie wordt daarom altijd verkocht in lucht en lichtdichte verpakkingen. In het geval van bonen zit hier vrijwel altijd een aromaventiel in. Hierdoor kunnen de koffiebonen ontgassen en even op adem komen zonder dat er zuurstof in de zak komt. Zo blijven de bonen langer vers en verliest het niet aan smaak. Het is dus het beste om de koffiebonen in de originele zak te bewaren. Je kunt ze eventueel in de originele zak in een voorraadbus bewaren.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€25

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de tabletten.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal of Creditcard.